Format: HTML | BibTeX | DC | EndNote | NLM | MARC | Journal | MARCXML
000000693 001__ 693
000000693 035__ $$a37486
000000693 037__ $$aROMDOC-THESIS-2016-181
000000693 041__ $$arum
000000693 100__ $$aMincă, Ilie Iulian
000000693 245__ $$aMonitorizarea calităţii unor fluide alimentare (ceaiuri)
000000693 260__ $$c2013-09-27
000000693 300__ $$a217p
000000693 520__ $$aUniversitatea POLITEHNICA din Bucureşti Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor Departamentul Chimie Anorganică, Chimie Fizică şi Electrochimie Monitorizarea calităţii unor fluide alimentare (ceaiuri) Autor: Chim. – fiz. Mincă Ilie Iulian Conducător de doctorat: Prof.dr.chim. Cornelia Guran Prof.dr.docent. Constantin Luca REZUMAT Studiile raportate în prezenta teză de doctorat se înscriu în tematica de interes general a stabilirii şi verificării originii geografice a produselor alimentare ca parametru de calitate a acestora. Au fost analizate 60 probe de ceai alb verde, negru şi Pu-erh, cele mai mult apreciate de consumatorii din România, optimizându-se metode pentru analiza conţinutului de minerale din infuzii, a rapoartelor izotopilor stabili 206Pb/207Pb, 208Pb/207Pb şi 87Sr/86Sr şi a încărcării anionice anorganică. Teza de doctorat este structurată pe două părţi, o parte teoretică şi o parte experimentală. Partea teoretică cuprinde informaţii despre istoria, aspectele botanice şi economice, compoziţia chimică şi clasificarea ceaiului funcţie de gradul de oxidare. Rezultatele raportate în literatură referitor la autentificarea diverselor alimente, inclusiv a ceaiului, sunt concis trecute în revistă. Studiul este completat de prezentarea tehnicilor de analiză utilizate în cadrul studiilor experimentale, cu descrierea principiilor funcţionale, a elementelor constructive ale instrumentelor moderne, făcându-se particularizare pentru echipamentele folosite în acest studiu. În partea experimentală, care cuprinde 5 capitole sunt raportate rezultatele evaluării conţinutului de anioni prin ion cromatografie cu detecţie conductometrică şi a conţinutului de oligoelemnte, microelemente şi metale grele prin ICP-MS, din infuziile preferate de clienţii magazinelor româneşti specializate. De asemenea au fost determinate rapoartele izotopilor stabili 87Sr/86Sr, 206Pb/207Pb şi 208Pb/207Pb din frunzele diferitelor tipuri de ceai prin spectrometrie de masă cu multicolector şi plasmă cuplată inductiv (MC-ICP-MS) şi prin spectrometrie de masă cu plasmă cuplată inductiv. Aceste informaţii au fost testate succesiv în scopul stabilirii originii geografice a ceaiului. Rezultate analitice primare au fost supuse analizei mono- şi multi-variate, pentru a identifica cei mai buni descriptori chimici de diferenţiere a probelor studiate din punct de vedere al gradului de prelucrare şi al originii geografice. University POLITEHNICA of Bucharest Faculty of Applied Chemistry and Materials Science Department of Applied Physical Chemistry, Inorganic Chemistry and Electrochemistry Monitoring the quality of some liquid foods (tea) Author: Chim. – fiz. Mincă Ilie Iulian PhD supervisor: Prof.dr.chim. Cornelia Guran Prof.dr.docent. Constantin Luca ABSTRACT The studies reported in the present PhD thesis are part of the general interest topic of establishing the geographical origin of food and food products, an essential quality feature. 60 samples of white, green, black, and Pu-erh tea, the most appreciated brands in the specialized Romanian tea shops were analyzed, with simultaneous methods optimization for the evaluation of anionic load, mineral composition and stable isotopes ratio 206Pb/207Pb, 208Pb/207Pb and 87Sr/86Sr in freshly prepared infusions. The PhD thesis is structured in two parts: a theoretical study and an experimental study. The theoretical part presents information connected to the history, botanical and economical aspects, the chemical composition and classification of tea, according to the oxidation degree. The literature results on the authenticity of food, tea included, are briefly described. The study is further presenting the analysis techniques employed in the experiments, with details about functional principles, construction of modern equipments, customized for the instruments directly used in the experimental part. The five chapters of the experimental part present the results obtained during the evaluation of the anionic content by ion chromatography with conductometric detection, and the oligo-elements, microelements and heavy metals by mass spectroscopy with inductively coupled plasma, characteristic to the tea infusions preferred in the Romanian tea shops. The stable isotopes ratios 206Pb/207Pb, 208Pb/207Pb and 87Sr/86Sr were also determined by multicolector mass spectroscopy with inductively coupled plasma and mass spectroscopy with inductively coupled plasma. All these information was successively tested for establishing the geographical provenance of the tea samples. The primary analytical results underwent mono- and multivariate analysis, being focused on identifying the best chemical descriptors in differentiating the studied sampls according to the processing degree and geographical origin.
000000693 6531_ $$aCalitatea produselor -- Industria alimentară -- Teză de doctorat
000000693 6531_ $$aCeai -- Calitate -- Control -- Teză de doctorat
000000693 6531_ $$aChimie analitică -- Industrie alimentară -- Teză de doctorat
000000693 8560_ $$ff_costache@library.pub.ro
000000693 8564_ $$uhttp://romdoc.upb.ro/record/693/files/$$zAccess to Fulltext
000000693 980__ $$aTHESIS