Format: HTML | BibTeX | DC | EndNote | NLM | MARC | Journal | MARCXML
Thesis / ROMDOC-THESIS-2016-495

Analiza grăsimilor alimentare prin metode fizice moderne

Rotaru, Nicoleta-Aurelia
2009-07-17

Abstract: UNIVERSITATEA „POLITEHNICA” DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE CHIMIE APLICATĂ ŞI ŞTIINŢA MATERIALELOR ANALIZA GRǍSIMILOR ALIMENTARE PRIN METODE FIZICE MODERNE Elaboratǎ de ing. Nicoleta-Aurelia ROTARU (CHIRA) În acord cu problematica ştiinţificǎ vastǎ impusǎ de necesitatea creşterii eficienţei producerii şi utilizǎrilor uleiurilor vegetale, prezenta tezǎ a vizat douǎ obiective principale: Un prim obiectiv se referǎ la dezvoltarea metodelor de analizǎ structuralǎ şi de compoziţie a uleiurilor vegetale şi utilizarea acestora pentru caracterizarea şi autentificarea principalelor tipuri de uleiuri vegetale produse în România (floarea-soarelui, soia, rapiţǎ şi in). În esenţǎ, s-a urmǎrit implementarea ca tehnici de caracterizare şi autentificare a uleiurilor vegetale a metodelor cunoscute ca fiind cele mai eficiente instrumente de stabilire a structurii compuşilor organici şi de deducere a compoziţiei amestecurilor complexe: spectrometria de rezonanţǎ magneticǎ nuclearǎ (1H-RMN, 13C-RMN), spectroscopia opticǎ (FT-IR) şi metode cromatografice cu detecţie prin etaloane şi cu detecţie prin spectrometrie de masǎ (GC-SM). Aceste metode au fost analizate comparativ, urmǎrindu-se corelarea metodelor cromatografice şi RMN pentru analiza structuralǎ şi de compoziţie a uleiurilor vegetale. Rezultatele de compoziţie determinatǎ prin metodele menţionate au fost prelucrate statistic prin tehnica analizei componenţilor principali (PCA) în cadrul demersului de autentificare a tipului de ulei, a regiunii geografice de producţie şi a anului de recoltǎ a seminţelor oleaginoase, precum şi pentru detectarea adulterǎrilor uleiurilor vegetale. Un al doilea obiectiv a vizat realizarea unor transformǎri chimice ale uleiurilor vegetale, în vederea identificǎrii şi verificǎrii unor tipuri de reacţii utilizabile pentru obţinerea de produşi de semisintezǎ (derivaţi de la materii prime naturale, regenerabile). Exploatând reactivitatea dublei legǎturi carbon-carbon în reacţii de adiţie şi oxidare, a poziţiilor alilice în reacţii de substituţie şi a grupǎrilor epoxidice în prealabil introduse prin epoxidare, s-a urmǎrit grefarea pe catenele hidrocarbonate ale acizilor din componenţa trigliceridelor a unor motive structurale (antioxidante sau cromofore) de potenţial interes tehnic sau eventual biologic. ANALYSIS OF EDIBLE FATS BY MODERN PHYSICAL METHODS According to the large scientific topic required by the necessity to improve the efficiency of production and use of vegetable oils, the present paper aims two main objectives: A first objective concerns the development of the methods for the structure and composition analysis of vegetable oils and their use for characterization and authentication of the main vegetable oil types produced in Romania (sunflower, soybean, rapeseed and linseed). Mainly, it was followed the implementation – as characterization and authentication techniques – of those methods that are known to be the most efficient tools for establishing the structure of organic compounds and for the determination of the composition of complex mixtures: nuclear magnetic resonance spectrometry (1H-NMR, 13C-NMR), optical spectroscopy (FT-IR), and chromatographic methods with detection by commercially available standards or by mass spectrometry (GC-MS). Those methods were comparatively analyzed, aiming the correlation of chromatographic and NMR methods for the structure and composition analysis of vegetable oils. The results of the composition determined by previously mentioned methods were statistically processed by Principal Component Analysis (PCA), the goals being the authentication of the oil type, geographic area of production and crop year of oilseeds, as well as the detection of adulterations of vegetable oils. A second objective concerns some chemical transformations of vegetable oils, aiming to identify and verify some reaction types suitable for obtaining semi synthetic products (derived from natural renewable raw materials). By exploiting the reactivity of the carbon-carbon double bonds in addition and oxidation reactions, of the allylic positions in substitution reactions and of the previously introduced epoxy groups by epoxidation, it was carried on the grafting onto the hydrocarbon chains of the fatty acids in triacylglycerols of some structural motifs (antioxidant or chromophore) of potential technical or possibly biological interest.

Keyword(s): Uleiuri vegetale -- Analiză spectrală -- Teză de doctorat ; Chimie analitică -- Metode de analiză -- Teză de doctorat
OPAC: See record in BC-UPB Web OPAC
Full Text: see files

Record created 2016-10-12, last modified 2016-10-12

Similar records


 
People who viewed this page also viewed:
(254)  Optimizarea conceptuală şi operaţională a instalaţiilor chimice multiscop - Voinescu, Sorin - ROMDOC-BC_UPB-THESIS-2003-000000054
(240)  Managementul congestiilor în sistemele electroenergetice în prezenţa surselor regenerabile - Boambă, Claudia-Elena - ROMDOC-THESIS-2021-2325
(239)  Scientific bulletin Series B: Chemistry and Materials - ROMDOC-Journal-2007-002
(237)  Cercetări privind dezvoltarea de interfeţe utilizator virtuale pentru aplicaţii de teleoperare în robotică - Popa, Stelian - ROMDOC-THESIS-2021-2322
(237)  Tehnologiile informării şi comunicării : suport de curs - Curta, Olimpia - ROMDOC-BOOK-2007-005

 
Rate this document:
Be the first to review this document.


Discuss this document:
Start a discussion about any aspect of this document.