Format: HTML | BibTeX | DC | EndNote | NLM | MARC | Journal | MARCXML
Thesis / ROMDOC-THESIS-2016-140

Structural and compositional analysis by modern physical methods of animal fats

Roşu, Aurelia
2012-09-28

Abstract: Abstract S-a studiat compoziţia în acizi graşi a uleiurilor obţinute din şapte specii de peşte (somon, scrumbie, somn, două tipuri de fitofag, ulei din ficat de cod şi plătică). Grăsimea din peşte a fost extrasă (excepţie uleiul din ficat de cod care a fost procurat ca atare) folosind metoda standard de extracţie a grăsimilor, Soxhlet. Identificarea şi cuantificarea acizilor graşi din uleiurile de peşte s-a realizat prin cromatografie de gaze şi prin spectroscopie 1H-RMN. Prin metoda gaz-cromatografică au fost identificaţi paisprezece acizi graşi individuali, în timp ce prin spectroscopia 1H-RMN au fost obţinute informaţii pe două clase de acizi (saturaţi şi nesaturaţi, iar din categoria acestora ω-3 şi dintre aceştia acidul docosahexaenoic). Prin cele două metode studiate au fost identificaţi acizii graşi polinesaturaţi (ω-3 şi docosahexaenoic) importanţi pentru sănătatea umană. Falsificarea produselor alimentare reprezintă o practică cunoscută încă din cele mai vechi timpuri care a luat amploare odată cu dezvoltarea industriei de bunuri alimentare. Produsele alimentare cu valoare comercială mare pot fi foarte uşor contrafăcute folosindu-se adulteranţi ieftini şi de calitate inferioară. Laptele şi produsele lactate (brânză, unt) sunt foarte uşor de falsificat. În ceea ce priveşte autentificarea acestora, trebuie urmarite o serie de aspecte şi anume: să existe o concordanţă între denumirea produsului şi caracteristicile acestuia cu cele din standard şi cu indicaţiile de pe etichetă, autentificarea speciei de la care provine laptele, autentificarea regiunii geografice, autentificarea originii enzimelor coagulante, autentificarea produselor lactate provenite din lapte neprocesat termic. Autentificarea speciei de la care provine laptele este o practică necesară din motive economice, pentru a evita competiţia neloială între producători şi comercianţi şi în acelaşi timp pentru a proteja consumatorii de produsele falsificate. Unul dintre obiectivele acestei teze de doctorat vizează autentificarea brânzeturilor româneşti de tip “Telemea” în funcţie de specia de la care provine materia primă pe baza compoziţiei în acizi graşi obţinute prin metoda gaz-cromatografică şi pe baza datelor furnizate direct de spectroscopia de rezonanţă magnetică nucleară; rezultatele obţinute prin cele două metode au fost interpretate statistic folosind tehnica PCA (Analiza Componeţilor Principali). Folosirea ambelor metode a condus la o bună autentificare a brânzeturilor studiate în funcţie de specia de la care provine materia primă. Prin folosirea datelor obţinute din cromatografia de gaze în analiza statistică PCA s-a obţinut o bună discriminare a caşcavalurilor în funcţie de tip (marcă). Seven species of fish (salmon, mackerel, catfish, two species of phytophagous fish, cod liver, bream) were study for their oil fatty acids composition. Crude fish oils were obtained by Soxhlet extraction method. Identification and quantification of fish oils fatty acids were carried out by gas chromatography and 1H-NMR spectroscopy. Fourteen individual fatty acids were identified using GC technique, while 1H-NMR spectroscopy gives information about two classes of fatty acids (unsaturated and saturated acids). Using both analytical methods, polyunsaturated fatty acids important for human health (ω-3 and docosahexaenoic acids) were identified. Dairy products (milk, cheese, butter) are very easy target for adulteration practices. “Telemea” is a traditional cheese making from cow, goat, sheep and buffalo milk, and largely consumed in Romania. Goat, sheep and buffalo “Telemea” cheese are more expensive and therefore there are more atractive for adulteration practices, especially with cow milk. Every type of cheese has its own characteristic individual fatty acids resulted from the used milk. Telemea cheese is a white-brined cheese that can be produced from caprine, ovine or bovine non-pasteurized milk alone or any mixture of them and needs maturation. One of the aims of this work is to authenticate Romanian “Telemea” cheese (cow, goat, sheep and buffalo) according to their variety using a standard gas-chromatography technique and 1H-RMN spectroscopy coupled with PCA method (Principal Component Analysis). In this respect, fats were extracted from cheese samples and the individual fatty acids composition was obtained by GC. The composition obtained was used in PCA method. This study shows that GC combined with PCA chemometrical method is a suitable method for authentication of goat, cow, sheep and buffalo cheese according to ruminant species. Using the information directly provided by the 1H-NMR spectra we obtained a good authentication of Romanian “Telemea” cheese (cow, goat and sheep). Using gas-chromatography coupled with PCA chemometrical method a good discrimination between four varieties of yellow cheese was obtained.

Keyword(s): Produse lactate -- Determinarea grăsimilor -- Teză de doctorat ; Chimie analitică -- Metode de analiză -- Teză de doctorat ; Industrie alimentară -- Teză de doctorat
OPAC: See record in BC-UPB Web OPAC
Full Text: see files

Record created 2016-05-06, last modified 2016-05-06

Similar records


 
People who viewed this page also viewed:
(272)  Optimizarea conceptuală şi operaţională a instalaţiilor chimice multiscop - Voinescu, Sorin - ROMDOC-BC_UPB-THESIS-2003-000000054
(260)  Simularea numerică a echipamentelor hidropneumatice de aviaţie - Dincă, Liviu - ROMDOC-BC_UPB-THESIS-2005-000013939
(260)  Managementul congestiilor în sistemele electroenergetice în prezenţa surselor regenerabile - Boambă, Claudia-Elena - ROMDOC-THESIS-2021-2325
(259)  Tehnologiile informării şi comunicării : suport de curs - Curta, Olimpia - ROMDOC-BOOK-2007-005
(259)  Squaric acid as a versatile compound in the design of molecular solids - Şerb, Mihaela-Diana - ROMDOC-THESIS-2016-378

 
Rate this document:
Be the first to review this document.


Discuss this document:
Start a discussion about any aspect of this document.